Czy Rumunia kojarzy się Wam z dobrej klasy winami? A winami musującymi powstającymi zgodnie z tak zwaną metodą szampańską? Nie? Mnie też do tej pory kojarzyła się raczej z samochodami Dacia i ewentualnie pałacami Romskich książąt, no i z Drakulą 🙂
Rhein Extra to marka win musujących o najdłuższej historii w Rumunii, produkowana w Winnicy Rhein tradycyjną francuską metodą od 1892 roku. Wchodził w skład koronacyjnego menu króla Rumunii Ferdynanda w 1922r., a teraz kontynuuje królewską tradycje będąc oficjalnym dostawcą dla rumuńskiego domu królewskiego. Wino to również było podawane na pokładzie legendarnego pociągu klasy lux – Orient Express.
Podczas naszego pobytu w winnicy zostaliśmy zapoznani z całym procesem produkcji win metodą szampańską, mogliśmy zwiedzić piwnice, a także zakład produkcyjny. Kulminacyjnym momentem była oczywiście komentowana degustacja w towarzystwie lokalnych serów i wędlin.
I taka ciekawostka ze strony winnicy Rhein:
„Pierwsze rumuńskie wino musujące zostało wyprodukowane w 1841 roku w Iasi przez profesora Iona Ionescu de la Brad, który studiował we Francji. Tym samym Rumunia stała się historycznie czwartym krajem na świecie produkującym wina musujące, po Francji (1544), Ukrainie (1799) i Niemczech (1826).”
Partnerem wyjazdu było stowarzyszenie Pasja Porsche z Krakowa.