Panel degustacyjny 

dla amatorów to świetna zabawa dla chcących inaczej niż zazwyczaj spędzić spotkanie w gronie znajomych.

Na Sylwestrowe przyjęcia przygotowaliśmy interesujący zestaw win białych i musujących. Obejmował on wina ze Stanów Zjednoczonych, Włoch, Austrii oraz Polski. Były dwa rodzaje win musujący: Pet-Nat i wytwarzane metodą tradycyjną. Dwa Gruner Veltlinery pochodzące z różnych krajów związkowych Austrii. Było jedno cuvee, amerykański Riesling i endemiczny szczep Vernacchia z toskańskiego Sam Gimigiano. Taka selekcja win była nieprzypadkowa. Miała ona na celu z jednej strony ukazać różnice pomiędzy winami pochodzącymi z różnych rejonów świata, a z drugiej strony dać szansę porównać wpływ terroir na wina wytwarzane z tego samego szczepu.

Dla każdego z win została przygotowana karta opisu sporządzona na podstawie najczęściej występujących opinii w serwisie Vivino, która była odczytywana po zakończeniu degustacji. 

Każdy z uczestników miał swoją kartę opisu wina na którą składały się m.in.: indywidualna ocena wg 100 punktowej skali Parkera, opis wina w układzie oko, nos, usta oraz szczep i pochodzenia wina. 

By ułatwić zabawę przygotowaliśmy również pomocnicze karty opisowe dla uczestników zabawy. Zawierały one wylistowane najpopularniejsze aromaty win z podziałem na: nuty owocowe, nuty ziemi, nuty drzewne oraz wady wina. Ponadto załączony był słowniczek najczęściej używanych wyrażeń podczas degustacji. Dla ułatwienia podaliśmy zawężoną listę degustowanych szczepów oraz rejonów winiarskich.

Polecamy taką formę spędzania czasu w gronie przyjaciół, czy znajomych. Jednocześnie może stanowić ona ciekawą formę budowania relacji w ramach imprez integracyjnych.